Takoyaki
Resepi adunan tepung:(batter)
1cwn tpg gandum
1 1/2sudu besar tpg jagung
2 bj telur
2 cwn air
1/2 kiub ayam
1sudu bsr kicap
Garam secubit
Blend semua bhn & perap 30mnt
Resepi sos takoyaki homemade:
1cwn sos tomato
3/4 cwn kicap cair
1/4 cwn air asam jawa
1/2 cwn gula
Halia 2cm dicincang
2 ulas bwg putih dicincang
Masuk semua dlm periuk...Masak semua bhn atas api perlahan hingga larut & pekat..tapis dan sejukkn..
*lebihan sos simpan dlm peti ais..tahan 1-2 bulan
Filling : seafood , sosej ,fillet crab
*celur dulu
Sayur kobis disagat
Daun bawang dicincang halus
*kobis & daun bawang digaul mesra
Cara masak takoyaki atas pan:
Letak sedikit adunan tepung, letak sayur & seafood..tuang adunan menutupi lubang pan..tggu sebentar baru terbalik adunan dlm pan hingga jadi bentuk ball..(1st time buat kena sabar yee)
*bleh tgk utube utk belajar golek2 takoyaki tuu..hihihi
Bahan tabur: bonito flakes(cari kt jusco kt bhgian korean/ japan food)kt daiso pun ada..
Serbuk seaweed(xde pun xpe)
Mayonis
Step utk prepare takoyaki:
1: takoyaki
2:tuang sos secukup rasa
3: mayonis
4:serbuk seaweed
5: tabur bonito flakes
Credit to Wan Zue Kak Yong
No comments:
Post a Comment